Gezonde nachtrust door je slaapsaboteurs te leren kennen

Gezonde nachtrust door je slaapsaboteurs te leren kennen

Wist jij dat het gemiddeld 20 minuten duurt voordat iemand in slaap valt? Hoe is dat voor jou? Misschien lig jij wel langer wakker of word je gedurende de nacht wakker en kun je moeilijk terug in slaap vallen. Het kan zijn dat je last hebt van slaapsaboteurs: oftewel interne of externe factoren die jou uit je slaap houden. Weet jij wat je slaapsaboteurs zijn? Een goede manier om daar achter te komen is om een tijdje bij te houden wat je gedurende de dag doet, maar ook eet en drinkt én hoe je slaapt. Wellicht zie je dan opeens connecties tussen bepaalde gewoontes en slecht slapen. In mijn online programma ’Beter slapen met yoga’ ontvang je hiervoor een handig slaapdagboek!

Onverwachte slaapsaboteurs

Over de invloed van cafeïne en van bewegen op je slaap schreef ik eerder al een blog ‘Beter slapen? Dit kun je er overdag aan doen’. Maar er zijn ook talloze slaapsaboteurs waar je misschien niet zo vaak bij stil staat:

  • Een te warme óf te koude slaapkamer: in de slaapkamer is het het liefst koel, zonder dat je het koud krijgt. Een raampje open of op een kiertje voor frisse lucht is altijd fijn. Maar zorg in ieder geval voor warme voeten, dus houd lekker je sokken aan in bed in de winter!
  • Spannende serie of boek: dat schermen laat op de avond niet goed voor je zijn wist je waarschijnlijk al. Naast dat het blauw licht niet goed is voor je slaapritme, bewegen de ogen ook heel snel als je bijvoorbeeld tv kijkt. Maar wist je dat je voor het slapen gaan ook beter geen thriller kan kijken? Zelfs het lezen van een spannend boek kan er voor zorgen dat je hartslag omhoog gaat en die wil je voor het slapen gaan nou juist naar beneden hebben.
  • Een moeilijk gesprek in de avond: heb je ruzie met je partner voor het slapen gaan? Of een belangrijk telefoontje dat gaat over belangrijke besluiten die genomen moeten worden? Ook dit kan je slaap beïnvloeden. Zorg er dus altijd voor dat je genoeg tijd hebt om af te schakelen na zo’n gesprek
  • Invloed van hormonen: hormonen kunnen zeker een rol spelen in je slaappatroon. Vrouwen in de overgang slapen over het algemeen slechter en worden vaker wakker bijvoorbeeld en zwangere vrouwen (alhoewel daar natuurlijk ook op een gegeven moment het niet meer lekker kunnen liggen meespeelt). Maar wist je dat vlak voor je menstruatie de progesteronspiegel daalt, wat er voor zou kunnen zorgen dat je moeilijker in slaap valt en onrustiger slaapt?

Beter slapen met yoga

Yoga kan je helpen om bewust te worden van deze slaapsaboteurs en bewust te kiezen voor gewoontes die beter zijn voor je gezondheid en slaapherstel. Wat we vooral doen tijdens het programma ‘Beter slapen met yoga’ is oefeningen aanleren om voor het slapen rust te nemen waardoor we die moeilijke gesprekken, dat spannende boek of zorgen om je werk voor morgen naast ons neer te kunnen leggen en spanning los kunnen laten. Ook leer je hoe je de dag met meer energie kunt beginnen als je een nacht tóch slecht geslapen hebt. Wil je hier meer over weten? De cursus start 4 keer per jaar en is te volgen vanuit je eigen woon/slaapkamer!

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!