Wat is Restorative Yoga?

Er zijn ontzettend veel vormen van yoga. Ik kan mij voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet met al die verschillende namen. In deze blog neem ik je mee in de wereld van Restorative Yoga, misschien wel de meest ontspannen vorm van yoga die er is!

Wat is Restorative Yoga?

Restorative Yoga is een vorm van yoga waarbij je langer (zo tussen de 3 & 20 minuten) in houdingen ligt en je gebruikt maakt van heel veel dekens, kussens, blokken etc. om helemaal comfortabel te kunnen zijn in een houding. Het kenmerkt zich door het volledig ontbreken van inspanning in de houdingen. We voeren alle houdingen zittend en liggend uit.

Door het langer vasthouden van de houdingen wordt het ook wel eens vergeleken met Yin Yoga. Het grote verschil is dat je bij Yin Yoga op zoek gaat naar de grens van wat nog comfortabel is (zonder pijn) en bij Restorative Yoga mag je je helemaal overgeven aan de ondersteuning.

En de naam zegt het al: Restorative Yoga is vooral bedoeld om te herstellen, te helen. Om het lichaam de broodnodige rust en stilte te geven in een wereld die nooit stil staat. 

Restorative Yoga makkelijk?

Dat Restorative Yoga zo’n zachte vorm van yoga is betekent niet dat het makkelijk is! Het langer in houdingen blijven en de stilte opzoeken kan best confronterend zijn. Regelmatig hoor ik van deelnemers dat zij in het begin erg veel moeite hebben om hun ‘hoofd stil te krijgen’ en zich over te geven aan de houdingen. Net als bij het fysiek trainen van je lichaam heeft ook dit oefening nodig. Hoe vaker je Restorative Yoga doet (en hoe vaker je ook kleine rustmomentjes pakt in je dagelijks leven) hoe makkelijker het wordt.

Bovendien ook goed om te realiseren dat je hoofd nooit stil zal worden, er zullen altijd gedachten voorbij blijven komen. Een stuk meer rust in je hoofd kan natuurlijk wel een uitkomst zijn van een Restorative Yoga sessie!

Om de overgang van het doen naar meer zijn te vergemakkelijken begin ik mijn Restorative Yoga sessies vaak met zachte bewegingen om aan te komen in het lichaam. Ook combineer ik het regelmatig met zelfmassage van bijvoorbeeld gezicht of voeten. Door zelfmassage geef je je lichaam (specifiek het zenuwstelsel) het signaal dat het veilig is om te mogen ontspannen.

Nieuwsgierig naar de werking van het zenuwstelsel & de invloed van stress (maar ook yoga) hierop? 

Waar is Restorative Yoga goed voor?

  • Met Restorative Yoga neem je écht een moment voor jezelf waarin je de tijd neemt om naar jezelf te luisteren. De quote ‘Listen to your body’s whispers, so you don’t have to hear it scream’ is erg op Restorative Yoga van toepassing. 
  • Je gaat van doen naar zijn. En in die staat van zijn kom je wellicht tot nieuwe inzichten over jezelf of het geeft je ruimte om keuzes te maken vanuit je hart i.p.v. vanuit je hoofd.
  • Je maakt op een hele zachte manier meer ruimte in je lichaam. Bijvoorbeeld meer ruimte in het bovenlijf (waar we vaak veel spanning vasthouden door o.a. het werken achter de computer) waardoor je ook beter kunt ademen.
  • Restorative Yoga stimuleert de Relax Responsonze hartslag vertraagd, de bloeddruk gaat omlaag, we kunnen langzamer en dieper ademhalen, spieren kunnen ontspannen en het bloed gaat i.p.v. vooral naar de spieren ook naar bijv. je spijsvertering toe. Deze reactie zorgt er voor dat je lijf kan herstellen en kan helen. Meer lezen over de Stress Respons & Relax Respons? Dat kan hier.
Restorative Yoga

Is Restorative Yoga geschikt bij een burn out?

Doordat Restorative Yoga zo’n zachte vorm van yoga is, is het eigenlijk voor iedereen geschikt, al kan het wel zijn om bij bepaalde klachten houdingen aan te passen. Restorative Yoga is in het bijzonder geschikt als je last hebt van stress gerelateerde klachten omdat je échte diepe rust neemt als tegenhanger van ons drukke bestaan.

Heb je momenteel een burn-out en voel je je fysiek, mentaal en emotioneel gezien uitgeput? Dan is Restorative Yoga een vorm van yoga die je nog steeds kunt blijven beoefenen en die je herstel kan bevorderen. Je kunt het zelfs doen vanuit je bed of op de bank.

Zit je in een fase waarin ontspannen heel erg moeizaam gaat? Dan kan het fijn zijn om eerst juist wat zachte yoga bewegingen te maken om wat meer te landen in je lijf.

 

yoga menstruatie

Waar komt Restorative Yoga vandaan?

Restorative Yoga werd eigenlijk pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw populair door het werk van Judith Hanson Lasater. Zij is een leerling van B.K.S. Iyengar en de meeste houdingen vinden dus ook hun oorsprong in de Iyengar traditie. Deze vorm van yoga gebruikt veel hulpmiddelen (props) maar kan ook heel actief zijn! Restorative Yoga kun je in die zin zien als de ontspannen variant van Iyengar Yoga. Wil je meer lezen? Dat kan ook op de website van Judith of of haar dochter Lizzie.

Hoe kan ik Restorative Yoga bij jou volgen?

Op dit moment geef ik geen wekelijkse Restorative Yogalessen. Wel maakt Restorative Yoga altijd onderdeel uit van een yogatherapietraject. Ook geef ik regelmatig Restorative Yoga & Yoga Nidra XL sessies bij de Orbit in Zeist. Daarnaast geef ik één keer per maand een online Restorative Yoga & Yoga Nidra sessie. Check mijn events pagina om te zien wat er binnenkort op de agenda staat.

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!