Burn Out Herstel Tips: vind jouw weg terug naar balans
Burn out is een serieus probleem dat steeds meer mensen treft. Burn out kan een zware tol eisen op zowel je fysieke als mentale gezondheid, maar er zijn manieren om te herstellen. In deze blog deel ik vijf essentiële burn out herstel tips die je kunnen helpen om je balans terug te vinden.
1. Erken dat je een burn out hebt
Het erkennen dat je een burn out hebt, is de eerste en misschien wel de moeilijkste stap naar herstel. Veel mensen blijven doorgaan uit angst voor de gevolgen van toegeven en gaan daardoor nog veel verder over hun grenzen heen. Maar door je burn out te erkennen, zet je een cruciale stap naar herstel. Tevens goed om te realiseren: hoe eerder je hulp zoekt bij een burn out en aan de slag gaat, hoe korter je herstelperiode duurt.
Vaak proberen we de signalen van een burn out te negeren of te bagatelliseren. Jezelf vertellen dat je gewoon ‘even’ moe bent of dat het wel overgaat, helpt niet. Ook een weekje vrij nemen is in 9 van de 10 gevallen écht niet voldoende. Het is belangrijk om goed de tijd te nemen om duurzaam te herstellen, zodat dit je niet nogmaals overkomt.
Daarnaast kan het erkennen van je burn-out je helpen om prioriteit te geven aan je gezondheid en toe te geven dat je hierbij hulp nodig hebt. En dat is niet makkelijk in een wereld die altijd maar door blijft rennen. Dit brengt ons bij de volgende tip:
2. Zoek (professionele) hulp
Het kan een wereld van verschil maken als hulp zoekt wanneer je met een burn out te maken hebt. Dit kan betekenen dat je professionele hulp zoekt. Allereerst bij de huisarts, wellicht verwijst deze je door naar de POH-GGZ (praktijkondersteuner), een psycholoog of burn out coach. Doorverwijzen naar een yogatherapeut is nog niet heel vanzelfsprekend omdat yogatherapie nog niet zo bekend is in Nederland. Maar jij bent natuurlijk vrij om je eigen vorm van therapie te kiezen, die past bij jou wensen en klachten.
Daarnaast kan het uiteraard fijn zijn om te praten met je partner, vrienden of familieleden die je vertrouwt. Zij kunnen je emotionele steun bieden en je helpen om perspectief te houden. Misschien ook wel met je collega’s of leidinggevende, maar het kan juist ook dat je een periode geen contact wil met het werk omdat dit te veel stress oplevert.
Echter, vergeet niet dat collega’s, vrienden of je familie je hele positief bedoelde adviezen kunnen geven, maar dit is wezenlijk anders dan professionele begeleiding. Ook lopen veel mensen met een burn out er tegen aan dat hun omgeving het niet altijd begrijpt, zeker als het herstel langer duurt dan zij verwachten.
Je bent altijd welkom om een geheel vrijblijvende afspraak te maken via Calendly. Samen kunnen we kijken naar de beste aanpak voor jouw herstelproces.
3. Ga op je eigen tempo
Herstel van een burn-out is geen race of quick-fix. Het is belangrijk om op je eigen tempo te gaan en niet te veel van jezelf te eisen. Iedereen herstelt op zijn eigen manier en in zijn eigen tijd. Burn out is vaak het resultaat van langdurige (jarenlange!) stress en overbelasting, en het kost tijd om hiervan te herstellen.
Neem de tijd om te rusten en te herstellen en van daaruit rustig weer op te bouwen. Dit betekent dat je mogelijk wat veranderingen in je dagelijkse routine moet aanbrengen. Misschien moet je je werklast verminderen (als er nog sprake is van overbelasting of overspannenheid) of tijdelijk stoppen met werken. Dit kan een moeilijke beslissing zijn, vooral als je je schuldig voelt tegenover collega’s of je baas. Maar je gezondheid moet áltijd op de eerste plaats komen.
Forceer jezelf niet om snel weer volledig functioneel te zijn. Het is beter om langzaam maar zeker vooruitgang te boeken dan om terug te vallen door te snel te gaan. Om op je eigen tempo te kunnen gaan, is het belangrijk om te leren voelen.
4. Leer (opnieuw) voelen
Eén van de oorzaken van een burn out kan zijn dat je het contact met je lichaam en je gevoel bent kwijtgeraakt. Je hebt lange tijd in je hoofd geleefd. Niet voor niets noemen veel mensen die bij mij komen zichzelf een ‘wandelend hoofd’.
Daarom is het belangrijk om opnieuw te leren voelen. Yoga kan een hele krachtige tool zijn om je te helpen weer in contact te komen met je lichaam en geest. Door regelmatige beoefening kun je leren om spanning los te laten en meer in balans te komen. Voor meer informatie hierover, lees mijn blog over yogatherapie bij burn-out. Yogatherapie kan je helpen om de signalen van je lijf weer te voelen, je ademhaling te reguleren, je lichaam te ontspannen en je gedachten te leren observeren en tot rust te brengen. Maar we gaan in yogatherapie nog een laagje dieper: we gaan ook ontdekken wie jij bent en wat je wilt. Zodat jij, na het herstel van je burn out, op een manier kunt leven die écht bij je past.
Daarnaast kan journaling een effectieve manier zijn om je gevoelens te verkennen en te begrijpen. Schrijf dagelijks over je gedachten en emoties om meer inzicht te krijgen in je innerlijke wereld. Journaling kan je helpen om patronen te herkennen en te begrijpen wat je triggert, waardoor je beter in staat bent om met stress om te gaan. Weet je niet waar je moet beginnen met schrijven? Probeer eens een braindump: zet een timer op 5 minuten en schrijf al je gedachten (zonder er bij te blijven hangen) op papier.
Meer horen over opnieuw leren voelen en goed voor jezelf zorgen? Ik heb ook een podcast, elke woensdag komt er een nieuwe aflevering online. Luister ‘m hier.
5. Kijk naar het totaalplaatje
Burn out wordt vaak geassocieerd met werkgerelateerde stress, maar het is belangrijk om te begrijpen dat het totaalplaatje veel meer omvat. Andere factoren zoals persoonlijke relaties, financiën, je thuissituatie, je sociaal leven en relaties, perfectionisme (of andere niet helpende patronen), vervelende gebeurtenissen in je jeugd (om maar een paar dingen te noemen) kunnen bijdragen aan je burn out. Stress kan zich opstapelen door verschillende aspecten van je leven, en het is essentieel om deze te identificeren en aan te pakken.
Daarom is het essentieel om naar alle aspecten van je leven te kijken. Identificeer (met hulp van een professional) de bronnen van stress en werk eraan om deze aan te pakken. Dit kan betekenen dat je grenzen moet stellen in je persoonlijke en professionele leven, of dat je nieuwe hobby’s en interesses moet ontwikkelen die je plezier en ontspanning brengen. Leren voelen welke activiteiten of contacten energie geven of juist vreten. En op basis hiervan nieuwe gezonde keuzes voor jezelf maken.
Neem de eerste stap naar herstel
Herstel van een burn out is een reis die tijd en geduld vraagt en lang niet altijd leuk is. Maar nogmaals: neem jij de tijd om te herstellen van een burn out, vraag je hier hulp bij én durf je ook de minder leuke stukken aan te kijken, dan is de kans op duurzaam herstel vele malen groter. Burn out is zeker een uitdaging, maar met de juiste aanpak en ondersteuning kun je er sterker en gezonder uitkomen.
Aarzel niet om hulp te zoeken en om steun te vragen. Mocht je interesse hebben in yogatherapie, plan dan hier onder vrijblijvend je afspraak in.