Voorkomen van burn out

Voorkomen van burn out: Herken de signalen 

Met veel liefde begeleid ik mensen één-op-één die in een burn-out terecht zijn gekomen. Maar wat ik nog liever zou willen, is bijdragen aan burn-outs voorkomen. Daarom deel ik graag meer kennis en inzichten op het gebied van stress, wat dit met je doet en waarom het belangrijk is om op tijd aan de bel te trekken. Dit artikel biedt inzicht in de 12 stadia richting een burn out, waardoor jij wellicht op tijd aan de bel kunt trekken en hulp kunt vragen. 

Wat is een burn out? 

Een burn-out is een toestand van emotionele, mentale en fysieke uitputting veroorzaakt door langdurige en overmatige stress. Het kan iedereen overkomen, vooral als je constant onder druk staat zonder voldoende rust te nemen. Een burn out heeft vaak met werk te maken, maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Symptomen van een burn-out zijn onder andere: 

  • Chronische vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Verminderde prestaties
  • Gevoelens van moedeloosheid en nutteloosheid 

Het herkennen van de vroege signalen van een burn-out kan helpen om tijdig in te grijpen en erger te voorkomen.

De 12 Stadia richting burn out

Freudenberger en North omschreven 12 stadia richting een burn out. Hoewel deze stadia niet altijd lineair verlopen en elkaar kunnen overlappen, kunnen ze je helpen om te herkennen waar je staat en actie te ondernemen om een burn-out te voorkomen. Het kan ook zijn dat je je in het ene stadium wel herkent, en in een ander voorliggend stadium veel minder.  

  1. De behoefte om jezelf te bewijzen. Dit speelt vooral bij mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je legt de lat voor jezelf erg hoog. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld perfectionistisch bent. Het lastige is dat dit in onze cultuur vaak alleen maar wordt beloond: je krijg promotie, je wordt gezien als die enthousiaste hard werkende medewerker. Niks mis natuurlijk met enthousiast zijn, maar wel heel belangrijk om daarin je grenzen te blijven aanvoelen.
  2. Je gaat je nog harder inzetten op je werk. Je merkt bijvoorbeeld ook dat je je werk niet goed los kan laten. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel ‘ik kan niet ziek zijn’ of ‘ik kan die dag niet vrij nemen want er ligt nog zoveel werk op mij te wachten’ of ‘ik ben onmisbaar’. Je gaat misschien ook steeds vaker buiten werktijd dingen doen overuren maken.
  3. Je gaat je eigen behoeftes verwaarlozen: werk gaat altijd voor. Vaak minder je je sociale activiteitenn en maak je minder tijd voor hobby’s, hier heb je geen tijd en energie meer voor. Je merkt het ook aan je leefstijl: je gaat meer koffie drinken om helder te blijven, je eet minder goed want geen tijd om te koken en je moet achter je bureau eten. Je gaat minder goed slapen, minder sporten. Je pakt bijv. toch maar de auto naar het werk want dat is sneller dan de fiets ondanks dat je die beweging en buiten zijn eerder heel fijn en belangrijk vond.
  4. Je begint conflicten en je eigen behoeften te vermijden: je begint aan jezelf te merken dat het niet helemaal meer gaat. Thuis beginnen er ook mensen aan de bel te trekken. Er ontstaan wellicht meer ruzies of conflicten, ook op het werk. Het feit dat je slechter slaapt en vermoeider wordt dragen daar natuurlijk aan bij. Je gaat ook dingen bagataliseren in je relaties omdat je werk zo veel belangrijker vindt.
  5. Opnieuw naar je waarden kijken: Je merkt echt dat je wat afgevlakt of afgestompt raakt. Je voelt minder empathie voor mensen om je heen. Waar je prioriteit bijvoorbeeld vroeger was: ‘ik wil een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen’ of ‘ik wil gezond zijn’ is nu je prioriteit volledig gericht op je werk.
  6. Ontkennen van problemen: je merkt dat je ongeduldiger wordt, boosheid in je voelt borrelen. Maar je ziet vooral je werk, de druk van je werk en je collega’s of je leidinggevende als de oorzaak van dit probleem. Wat ze misschien ook wel voor een deel zijn, maar je ziet op dat moment niet wat je eigen rol is in dit geheel.
  7. Je gaat je steeds verder terugtrekken: je sociale leven wordt steeds kleiner. Dingen als verjaardagen of naar een koffietentje veroorzaken juist stress en daarom ben je sneller geneigd dat af te gaan zeggen. Dit is ook een fase waarin veel mensen (soms al veel eerder in mijn mening) grijpen naar andere manieren om met stress om te gaan, drank, social-media verslaving, drugs, roken of online shoppen bijvoorbeeld. Dingen die je even een kort gevoel van ontspanning geven.
  8. De veranderingen in je gedrag vallen je familie en vrienden ook steeds meer op: je bent prikkelbaar, humeurig en emotioneel afwezig.
  9. Je hebt het gevoel niet meer jezelf te zijn: dit wordt ook wel depersonalisatie genoemd. Je voelt je een beetje een machine. Je functioneert nog wel maar je voelt je niet jezelf en hebt ook steeds meer het gevoel ‘waar doe ik dit voor’?
  10. Innerlijke leegheid: je voelt je echt uitgeput, moedeloos, nutteloos, helemaal leeg. Kan ook zeker zijn dat je angst of paniekaanvallen krijgt. Hierbij komen ook weer die eerder genoemde verslavingen om de hoek kijken. Je reageert heel emotioneel op dingen en op andere momenten voel je je juist weer afgevlakt en afgestompt.
  11. Depressieve klachten: je begint een steeds donkerdere kijk op het leven te ervaren. Je ziet geen mogelijkheden om dit te veranderen. Je voelt je hopeloos en zit er zo diep in dat je niet inziet wat je kunt doen om te veranderen.
  12. Fase van burn-out: in deze fase stort je volledig in zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Misschien word je wakker en voel je ‘nu kan ik niet meer’. Of je barst in huilen uit op je werk en krijgt niks meer uit je vingers.

Ben je in een burn out terecht gekomen? Lees dan ook ‘Burn out herstel tips: vind jouw weg terug naar balans’

 

voorkomen van burn out

Wanneer moet ik om hulp vragen bij spanningsklachten? 

Hoe eerder, hoe beter. Als jij bij jezelf de bewijsdrang, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme herkent, is het slim om actie te ondernemen en spanningsklachten te voorkomen. Hoe eerder je om hulp vraagt, hoe korter je herstelperiode zal zijn.

Waar moet ik beginnen als ik een burn out wil voorkomen? 

Er zijn veel aspecten waaraan je kunt werken om een burn-out te voorkomen en er is dus ook niet één pasklaar antwoord. Maar denk o.a. aan: 

  • Voldoende kwalitatieve rust nemen: vaak weten we gewoon niet zo goed hoe we dat moeten doen óf merk je dat je alleen maar meer stress krijgt van rusten. Ik leer je hier meer over in mijn échte rust pakket
  • Slaapkwaliteit Verbeteren: Zorg voor voldoende en goede slaap.
  • Grenzen Aanvoelen: Maak weer contact met je lijf, luister naar de signalen en leer op die manier je grenzen kennen en bewaak ze.
  • Contact met je Lijf Herstellen: Luister naar je lichaam en geef het wat het nodig heeft.
  • Sociale Contacten Opbouwen: Investeer in je sociale leven en neem tijd voor vrienden en familie.
  • Stress Herkennen en Beheersen: Leer stresssignalen te herkennen en vind nieuwe manieren om hiermee om te gaan.
  • Blijf leuke dingen doen: Sta voor jezelf stil bij wat je echt voor je plezier doet. Dat kan wandelen in het bos zijn, tekenen, zingen, dansen, toneel spelen. Het gaat er niet om dat je er goed in bent, het gaat er om dat je weer voelt hoe het is om lol te hebben. 

Yogatherapie bij burn-out preventie

In een één-op-één yogatherapie traject komen al deze aspecten aan bod, precies wanneer jij het nodig hebt. Dit kan zowel ter voorkoming van een burn-out als bij herstel ervan. Wil je meer weten over hoe je een burn-out kunt voorkomen en hoe ik je daarbij kan helpen?

Je mag altijd een vrijblijvende kennismaking inplannen. Ik hoor graag van je!  

 

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!