Voorkomen van chronische stress

Hoe leren luisteren naar je lichaam chronische stress kan voorkomen

‘If you listen to your body when it whispers, you won’t have to hear it scream’ ?

Hoor jij het, als je lichaam fluistert? Of zijn er altijd zoveel gedachten in je hoofd en is er ruis om je heen waardoor je dat gefluister helemaal niet kunt horen?

Je lichaam probeert je altijd van alles te vertellen. Om een voorbeeld te noemen: een aantal weken geleden, zo net in de drukte voor de kerst, lag ik in bed en ik hoorde de hele tijd een piep. Ik dacht nog: misschien is het de vaatwasser in de keuken? Of is het de wasmachine? Maar het ging maar niet weg, ook niet als ik naar een andere ruimte ging. Ik realiseerde mij dat die piep in mijn hoofd zat. Uiteindelijk ging de piep vanzelf weer weg. Maar de volgende avond was het hetzelfde liedje. Ik wist op dat moment eigenlijk al wel dat het stressgerelateerd zou kunnen zijn: ik was die weken heel hard aan het werk en nam veel te weinig rust. Voor mij was deze fluistering een duidelijk signaal: Anne, het is tijd om rust te nemen!

Deze piep in mijn oren was iets onschuldigs en het was na een paar dagen weer over omdat ik bewust een stapje terug deed om mijn stresslevels te laten zakken. Maar was ik op hetzelfde tempo door gaan werken, dan weet ik bijna zeker dat ik er ook andere klachten bij had gekregen. In mijn geval is dat vaak een opvlamming van mijn psoriasis. Hoe stressklachten zich uitten is voor iedereen natuurlijk anders, maar luister je niet naar de signalen van je lichaam, dan kan stress ook iets chronisch worden. De cyclus van stress wordt dan steeds lastiger te doorbreken.

Maar dat luisteren naar het fluisteren is lastig, er is in onze wereld zo veel ruis, dat we dat gefluister van ons lichaam lang niet altijd horen. Of misschien wel horen maar er niks mee doen, er ligt tenslotte nog steeds een berg werk op je te wachten en al die appjes moeten ook nog beantwoord worden. Of je hoort het gefluister wel, maar hebt geen idee wat je er mee moet.

Yogatherapie leert je luisteren naar de fluisteringen

In al mijn yogasessies (zowel in de groep als bij een 1-op-1 traject) doen we een stapje terug. Weg van alle ruis. Want man….wat is er veel ruis in onze moderne wereld. Die ruis (denk aan social media en je telefoon, maar ook het overdadige aanbod aan eten en drinken) geeft een snelle en makkelijke afleiding van de dagelijkse stress. in de sessies leer je luisteren naar de signalen die je lichaam geeft, zodat je dit ook in je dagelijks leven kunt toepassen. En hoe beter je naar je lichaam leert luisteren, hoe makkelijker het wordt om gezonde keuzes voor jezelf te maken, je voelt tenslotte duidelijk het effect. Hoe beter je je energie ook in balans kunt houden omdat je duidelijk voelt wat je energie kost en wat je energie geeft.

3 Tips om ruis te verminderen

Realiseer je dat je ook verslaafd kunt raken aan al die prikkels om je heen. Grote kans dat het verminderen van die ruis niet vanzelf gaat en dat je weerstand op voelt komen. Maar doe het stap voor stap:

  • Kijk of je vaker één ding tegelijk kunt doen. Dus niet je telefoon meenemen naar de wc (echt, je bent niet de enige die dat doet ?), een podcast luisteren tijdens het koken of televisie kijken tijdens het eten. Doe één ding met je volle aandacht.
  • Ga eens buiten wandelen zonder je telefoon mee te nemen. Als je niet steeds je telefoon kunt checken heb je meer aandacht voor de dingen om je heen.
  • Zet minstens 2 uur voordat je gaat slapen alle schermen uit. Lees een boek, doe yoga, knuffel je kat als je die hebt. Er is meer in het leven dan netflix en scrollen op je telefoon!

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Dat snap ik heel goed. Dat luisteren naar je lichaam klinkt makkelijker dan het in de praktijk is. Ben je nieuwsgierig hoe yogatherapie je hierbij zou kunnen helpen? Ik denk graag met je mee. Plan een (gratis en geheel vrijblijvend, echt waar!) kennismakingsgesprek in en dan zien we elkaar snel online. 

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!