Yoga bij burnout?
Ik hoor steeds vaker dat huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen het advies geven om yoga te gaan doen bij stress- en burn-out klachten. Super mooi dat yoga steeds breder gedragen wordt!
Maar er is wat mij betreft wel een hele grote MAAR…
Want er zijn zo ontzettend veel verschillende yoga-vormen, yogadocenten en yogascholen. En daarnaast is natuurlijk elke persoon anders en uiten de klachten zich bij iedereen op een andere manier. Yoga kan zeker helpend zijn, maar dan moet je wel een vorm vinden die past bij wat jij op dat moment nodig hebt.
Daarom neem ik je in deze blog mee in een aantal yogavormen en de voor- en nadelen bij burnout.
Iedere persoon en iedere burnout is anders
Laat ik beginnen door te zeggen dat iedere persoon en iederen burnout anders is. Daarnaast is er een groot verschil of jij je in de fase van chronische stress bevindt waarin je het moeilijk vindt om te stoppen met ‘doen’, of juist in de fase waarin je in bed ligt en je je (ook fysiek) uitgeput voelt.
Welke yoga bij burnout?
Er zijn ontzettend veel vormen van yoga. Van hele actieve vormen zoals Vinyasa Yoga of Power Yoga tot rustigere vormen zoals Yin en Restorative Yoga. En daar zit nog van alles tussen in. Een vorm vinden die bij jou past is ook een kwestie van het uitproberen en aanvoelen.
Restorative Yoga & Yoga Nidra bij burnout
Ben je helemaal op, zowel fysiek, mentaal als emotioneel? Dan kunnen Restorative Yoga & Yoga Nidra mooie vormen van yoga zijn die je helpen bij het écht tot rust komen. Beide vormen van yoga activeren het parasympatische zenuwstelsel. Waardoor je hartslag lager wordt, je bloeddruk lager wordt, je ademhaling dieper en rustiger kan worden.
Bij Restorative Yoga zit of lig je langere tijd in houdingen, volledig gedragen door kussens, dekens en andere attributen. In de houdingen mag je alle inspanningen laten gaan. Bij oververmoeidheid of uitputting is dit een van de weinige vormen van yoga die ik aan zou raden.
Yoga Nidra is daar een mooie aanvulling op. Hierbij hoef je alleen maar comfortabel te liggen en een stem te volgen (ofwel via een app of in een live sessie met een yogadocent). Je wordt door diverse fases heen begeleidt waardoor je diepe ontspanning kunt gaan ervaren.
Zit je erg in de fase waarin ontspannen niet wil lukken. Dan zijn deze vormen van yoga wellicht wat lastig voor je. Het kan fijn zijn dan eerst zacht te bewegen om in je lijf te zakken en zo stap voor stap richting ontspanning te bewegen.
Actieve yoga bij burnout
Als jij je uitgeput voelt, dan zou ik niet adviseren om jezelf naar een vinyasa, hatha of poweryogales te slepen. Sowieso is de deur uit gaan wellicht te belastend voor je.
Maar in een later stadium van je burn-out herstel kunnen actievere yogavormen wel heel helpend zijn. Om weer wat meer kracht en energie op te bouwen bijvoorbeeld en je weer wat lekkerder te voelen in je lijf.
Wel belangrijk om hier bij te vermelden dat actieve yogavormen op hele verschillende manieren gegeven worden. In sommige gevallen is het meer een sportles in een hoog tempo. Mijn advies zou zijn om op zoek te gaan naar een les waar voldoende ruimte is om te voelen en te ervaren wat de yoga met je doet en waar ruimte is om je grenzen aan te voelen en zeker ook aan te geven.
Yogatherapie bij burnout preventie- of herstel
Het is dus belangrijk om een vorm van yoga te vinden die aansluit bij jou, jouw lijf, jouw emoties, jouw energie. Dat is nogal een uitdaging als je zelf compleet het overzicht kwijt bent of je uitgeput en down voelt.
Daarom zijn de sessies in mijn yogatherapie trajecten 1-op-1. Zo kunnen we volledig inspelen op hoe het met jou op dat moment gaat zodat het bijdraagt aan (duurzaam!) herstel. Geen quick fixes maar langdurig samen oplopen om jou in de verschillende fases van herstel te begeleiden.
Wellicht kun je na een tijdje (weer) groepslessen gaan volgen. Maar dan heb je wel alle tools op zak om de les zo aan te passen dat deze helpend is voor jou.
Vragen over yogatherapie bij burn-out? Plan gerust een gratis en vrijblijvende kennismaking in.
Heb je last van (chronische) stress en wil je graag een burn-out voorkomen? Dan ben je ook van harte welkom om een keer mee te doen met de Zelfzorg Sessie. Check de events pagina voor de data en meer info.