Yoga en yoga therapie, wat is het verschil?

Yoga Therapie en ‘gewone yoga’ wat is het verschil?

Yoga is enorm populair, met talloze mensen die deelnemen aan groepslessen in yogastudio’s of sportscholen, of thuis yoga beoefenen via gratis YouTube-video’s of apps. Maar yoga therapie is nog minder bekend. En hoe verschilt yoga therapie eigenlijk van reguliere yogalessen? Deze vraag krijg ik regelmatig, en ik snap heel goed waarom. Daarom wil ik in deze blog de verschillen tussen yoga therapie en ‘gewone yoga’ uitleggen.

Wat is Yoga Therapie?

 

Een persoonlijke aanpak

Bij yoga therapie wordt de aanpak volledig aangepast aan jou als individu, in plaats van dat jij je moet aanpassen aan de oefeningen. Elk traject begint met een uitgebreide intake, inclusief een mondeling gesprek, een fysieke intake en een ademhalingsassessment. Dit stelt mij als yogatherapeut in staat om jou beter te leren kennen en de sessies precies af te stemmen op wat jij nodig hebt.

Diepgaande kennis en expertise

Een yogatherapeut heeft een veel uitgebreidere opleiding en diepere kennis dan een reguliere yogadocent. Terwijl een standaard yogadocentopleiding meestal 200 uur beslaat, volgt een yogatherapeut vaak opleidingen van 800 uur of meer. Deze opleiding omvat niet alleen kennis van yogafilosofie en de praktijk van yoga, maar ook van westerse geneeskunde en specifieke aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, chronische pijn, neurologische aandoeningen, burn-out, kanker en long COVID.

Holistische benadering

Yoga Therapie kijkt naar de mens als geheel. Dit betekent dat tijdens een intakegesprek niet alleen je fysieke klachten worden besproken, maar ook zaken zoals voeding, spijsvertering, huidklachten, je familie, werk en sociale leven. Alles wat invloed kan hebben op jouw welzijn wordt meegenomen in de sessies. Dit holistische perspectief helpt om een beter beeld te krijgen van wat jij nodig hebt en hoe yoga daarbij kan helpen.

yogatherapie

Yoga Therapie vs. Yoga groepslessen

 

Pas jij je aan aan yoga of past yoga zich aan aan jou? 

In een groepsles yoga volg je meestal een vast programma dat door de docent is opgesteld. Dan is het maar hopen dat het aansluit bij wat jij nodig hebt op dat moment.

Bij yoga therapie is het precies andersom: de sessies worden aangepast aan jouw specifieke behoeften en doelen. Dit betekent de yoga therapie sessie zoveel mogelijk aansluit op wat jij op dat moment nodig hebt, of dat nu rustgevende houdingen zijn om stress te verminderen of energieke oefeningen om boosheid de ruimte te geven.

Veiligheid en keuzevrijheid

Een belangrijk aspect van yoga therapie is het creëren van een veilige omgeving waarin jij je op je gemak voelt. Dit is voor iedereen van belang om te kunnen ontwikkelen, maar vooral belangrijk voor mensen met trauma, angstklachten of andere mentale uitdagingen.

In deze veilige setting werk je in kleine stapjes naar meer connectie met je lichaam, waardoor je gezondere keuzes kunt maken voor jezelf. Als yogatherapeut werk ik trauma-informed wat o.a. inhoudt dat we bespreken wat jou kan helpen om je veilig te voelen. Denk aan de plek in de ruimte, wel of niet de ogen sluiten of bepaalde oefeningen of lichaamsdelen die een trigger voor jou kunnen zijn.

De veiligheid zit ‘m ook in de kennis en ervaring die ik als yogatherapeut heb. Doordat ik veel kennis heb over het menselijk lichaam en de ‘rode vlaggen’, weet ik ook wanneer ik jou moet doorsturen naar de huisarts, fysiotherapeut of psycholoog bijvoorbeeld.

 

Praktische toepassingen

Bij yoga therapie krijg je tools aangereikt die je niet alleen op de yogamat kunt toepassen, maar juist ook daarbuiten in je dagelijks leven. Het huiswerk dat je meekrijgt wordt altijd in overleg bepaald en rustig opgebouwd, zodat het goed aansluit bij jouw behoeften en mogelijkheden. Zo ontdek je dat yoga niet iets is wat je alleen op je yogamat beoefend, maar wat juist onderdeel kan zijn van je dagelijks leven.

Doen wat goed voor jou is

Er is in veel gevallen een verschil tussen wat jij fijn vindt om te doen en wat je nodig hebt. Om een voorbeeld te noemen: ik zie vaak mensen die stressgerelateerde klachten hebben en eigenlijk al aan het einde van hun latijn zijn kiezen voor intensieve yogalessen zoals vinyasa of power yoga. Dit voelt op dat moment het meest natuurlijk, want je blijft actief ‘doen’ en zachtere vormen van yoga zorgen misschien alleen maar meer voor onrust in je hoofd. In yoga therapie kunnen we langzaam, stap voor stap, bewegen naar meer zachtheid en rust. Iets wat je (op de lange termijn) heel veel gaat opleveren.

Wist je dat yoga therapie ook prima online kan? Over online yoga therapie en de voor- en nadelen lees je hier meer. 

Waarom Kiezen voor Yoga Therapie?

 

Diepgaande, persoonlijke begeleiding

Omdat ik jou als yogatherapeut gedurende langere tijd begeleidt, leer ik jou steeds beter kennen. Dit betekent dat ik steeds beter kan zien, horen en voelen waar jij behoefte aan hebt, en daar de sessies op kan afstemmen. Dit zorgt voor een veel diepgaandere en persoonlijkere begeleiding dan je zou krijgen in een groepsles. 

Geschikt voor specifieke klachten 

Yoga therapie kan bijzonder effectief zijn voor mensen met specifieke klachten zoals stressgerelateerde klachten, slaapproblemen, burn-out, chronische pijn en auto-immuunaandoeningen bijvoorbeeld. In een groepsles kan het moeilijk zijn om voldoende rekening te houden met deze specifieke behoeften, terwijl een yogatherapeut precies weet welke oefeningen en benaderingen het meest geschikt zijn voor jouw situatie.

Dit betekent niet dat een groepsles bij klachten nooit kan. Soms gaan deelnemers na een yoga therapie traject ook weer (terug) naar een groepsles. Maar dan heb je wel de tools in handen én het lichaamsbewustzijn om de les aan te passen op jouw behoeften. 

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen 

Yoga therapie biedt de flexibiliteit om elke sessie aan te passen aan jouw huidige situatie. Dit betekent dat als je een keer binnenkomt met veel stress of boosheid, de sessie daarop kan worden aangepast. Dit is moeilijker te realiseren in een groepsles, waar de focus ligt op het volgen van een vast programma.

Conclusie

Hoewel zowel yoga therapie als reguliere yoga hun eigen voordelen hebben, biedt yoga therapie een diepgaandere, meer persoonlijke benadering die bijzonder geschikt is voor mensen met specifieke klachten of behoeften. Het biedt een veilige omgeving, aangepast advies en praktische tools die je in je dagelijks leven kunt toepassen. Dus als je op zoek bent naar een meer op maat gemaakte yoga-ervaring, kan yoga therapie de juiste keuze voor jou zijn. 

Nieuwsgierig geworden? Je kunt hier je gratis en vrijblijvende kennismaking inplannen. 

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!